Jak mija weekend majówkowy? W Irlandii też długi weekend, ponieważ w poniedziałek jest tzw Bank Holiday i mamy wolne. Ale pogoda nie zachęca, jest szaro, buro i ponuro, choć o dziwo nie pada.
W ramach usmacznienia sobie dnia zapraszam na proste, szybkie i tanie
Spaghetti aglio olio e peperoncino czyli spagetti z oliwą,czosnkiem i papryczką chili,
Potrzebujemy:
makaron spagetti
czosnek (w zależności od smaku, ja na pojedynczą porcję dałam 4 ząbki)
papryczkę chili
oliwę z oliwek
natkę pietruszki
I robimy:
Gotujemy makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Wlewamy oliwę na patelnię, gdy się rozgrzeje wrzucamy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę, uważając, żeby czosnek się nie przypalił bo robi się gorzki. Dodajemy posiekaną papryczkę chili, smażymy jeszcze chwilę. Wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy tak, aby oliwa dokładnie oblepiła nitki. Posypujemy natką pietruszki.
I gotowe! Całość można posypać tartym parmezanem.
Danie dostarcza nam samych dobrych składników- oliwa ( zdrowy tłuszcz), czosnek ( naturalny antybiotyk), pietruszka (witaminy). Jeśli użyjemy makaronu razowego, danie będzie całkiem zdrowe i całkiem fit:)
Smacznego!
Bardzo lubię to danie :) Robię najczęściej, jak weny brak, lodówka pusta a ja muszę coś zjeść :P
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie, uwielbiam makaron.
OdpowiedzUsuńmm no wygląda smakowicie ! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Zresztą uwielbiam makarony z różnymi sosami i w różnych wersjach.
OdpowiedzUsuń