Pages

Rafaello- Yoona gotuje.

Lubicie Rafaello? Ja uwielbiam! Nic dziwnego, że ciągle wypróbowuję nowe przepisy, szukam idealnego smaku. Dziś postanowiłam wypróbować nowy przepis. który znalazłam na stronie programu Ewa Gotuje - KLIK.

Ciasto robi się szybciutko (nie licząc czasu potrzebnego na wystygnięcie galaretki). Oczywiście, smak nie jest jak Rafaello:) ale jest to bardzo dobry deser, a dzięki galaretce ma lekko kwaskowy posmak. Mmmm....

Przepis:
2 tabliczki białej czekolady (pokruszone)
2 galaretki cytrynowe
200g wiórek kokosowych
500ml śmietanki 30%
likier kokosowy
2 opakowania biszkoptów podłużnych
prażone migdały

Wykonanie:
Galaretki wsypujemy do miski, wlewany 2 szklanki wrzątku, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia (jak się nie chce całkowicie rozpuścić to stawiany do kąpieli wodnej). Odstawiamy do ostudzenia. Ubijamy śmietanę, dodajemy partiami do wystudzonej galaretki, dodajemy część wiórek kokosowych. 
Biszkopty nasączamy w likierze i układamy na dnie naczynia. Na to dajemy masę. Posypujemy wierzch wiórkami i dekorujemy migdałami. Potem hop do lodówki i po ok 2 godzinach zajadamy ! Smacznego!

Efekt:





I moja rada- ciasto jest syte, mały kawałeczek wystarczy, by zaspokoić chęć na coś słodkiego, dlatego warto zaprosić znajomych na podwieczorek, aby pomogli zjeść:)

13 komentarzy: