Lubicie Rafaello? Ja uwielbiam! Nic dziwnego, że ciągle wypróbowuję nowe przepisy, szukam idealnego smaku. Dziś postanowiłam wypróbować nowy przepis. który znalazłam na stronie programu Ewa Gotuje - KLIK.
Ciasto robi się szybciutko (nie licząc czasu potrzebnego na wystygnięcie galaretki). Oczywiście, smak nie jest jak Rafaello:) ale jest to bardzo dobry deser, a dzięki galaretce ma lekko kwaskowy posmak. Mmmm....
Przepis:
2 tabliczki białej czekolady (pokruszone)
2 galaretki cytrynowe
200g wiórek kokosowych
500ml śmietanki 30%
likier kokosowy
2 opakowania biszkoptów podłużnych
prażone migdały
Wykonanie:
Galaretki wsypujemy do miski, wlewany 2 szklanki wrzątku, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia (jak się nie chce całkowicie rozpuścić to stawiany do kąpieli wodnej). Odstawiamy do ostudzenia. Ubijamy śmietanę, dodajemy partiami do wystudzonej galaretki, dodajemy część wiórek kokosowych.
Biszkopty nasączamy w likierze i układamy na dnie naczynia. Na to dajemy masę. Posypujemy wierzch wiórkami i dekorujemy migdałami. Potem hop do lodówki i po ok 2 godzinach zajadamy ! Smacznego!
Efekt:
mniam mniam!
OdpowiedzUsuńKocham Kocham Kocham, a ty mi takieeeego smaku narobiłaś!!!:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokosowe smakołyki ;P
piękne i na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńwyglada smakowicie! :) i jaki prosty przepis :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :) ale ja nie przepadam za kokosem :D
OdpowiedzUsuńale pycha, poczęstowałabym się :)
OdpowiedzUsuńaż mnie naszła ochota na jakis kokosek do ciała;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :))
OdpowiedzUsuńPychotka
OdpowiedzUsuńPrzepis z programu Ewy Wachowicz ;) Też będę robić :D
OdpowiedzUsuńOj, nawet napisałaś, ja gapa :D
Usuńmniam mniam szkoda, ze jestem na diecie:(
OdpowiedzUsuń